recensies

Afgelopen jaar heb ik de beginnersles Turks gevolgd bij Hatice en Sjoerd, en ben erg tevreden over wat ik heb geleerd in 20 lessen van ong. 2,5 uur. Hatice en Sjoerd hebben samen een interessante en heel effectieve verdeling in het uitpluizen van de Turkse taal en cultuur. Hatice heeft Turks als moedertaal en geeft voornamelijk les in de vorm van conversaties en gezamenlijke luisteroefeningen, terwijl Sjoerd goede aanknopingspunten biedt om stapsgewijs de Turkse grammatica aan de Nederlandse te koppelen. De kleine en knusse opzet van de lessen – we waren met 5 leerlingen – is informeel en er is altijd mogelijkheid en ruimte om uitleg te vragen en zijsprongen te maken. Het was ook fijn dat de lessen specifiek aan ons niveau en persoonlijke interesses werden aangepast. De structuur van de cursus is zo goed opgebouwd dat je altijd wordt uitgedaagd maar nooit overdonderd – het is erg motiverend om elke week te merken dat je stap voor stap de complexe grammaticale structuur en uitspraak begint te beheersen.
Ik kan iedereen die geïnteresseerd is om de basis van de Turkse taal in een vlot tempo en in een gezellige omgeving te leren, zich bij Kızıltepe in te schrijven voor een cursus! Hartelijk dank Hatice en Sjoerd!

Jop

Merhaba! Sinds een paar jaar volg ik met veel plezier en interesse de cursus Turks bij Kızıltepe. Sjoerd en Hatice zijn bevlogen én gedegen docenten. De structuur en de uitspraak van het Turks zijn inmiddels geen abracadabra meer en ook mijn inzicht in de Turkse cultuur is groter geworden (muziek, literatuur, Turkse keuken: het komt allemaal voorbij). Inmiddels kan ik mij aardig redden in Turkije. Ik ben er nog lang niet maar maak progressie dankzij de kennis van zaken, de humor en toewijding en het geduld bij Kızıltepe.

Hartelijks, Kim

De cursussen Turks heb ik bij Kiziltepe met plezier gevolgd. De docenten zijn erg behulpzaam en kundig. Op een fijne en leerzame manier helpen ze je door de (vaak moeilijke) stof heen en geven ze je handvatten om zelf aan de slag te gaan. Ik vond het fijn om een Turkse en Nederlandse docent te hebben, zodat je én ook heel veel leert over de Turkse gebruiken/cultuur én je leert de grammatica op een begrijpelijke manier vanuit het Nederlands.

Ike

Na een aantal keer geprobeerd te hebben Turks te leren via zelfstudie, besloot ik het anders aan te pakken en de cursus Turks bij Kızıltepe te gaan volgen.
Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Door de kleine groep is er veel persoonlijke aandacht, het lesprogramma is uitgebalanceerd en er staan een paar zeer ervaren docenten voor de groep. Mijn Turks is sneller vooruitgegaan dan ik voor mogelijk had gehouden. Ik kan de cursussen bij Kızıltepe dan ook iedereen aanbevelen.

Groet, Jasper

Belangrijkste kwaliteiten van jullie cursus zijn voor mij de kleine groep, ongedwongen sfeer en gezelligheid, vriendelijke druk vanuit jullie en de groep en het persoonlijke contact. De combinatie van grammatica en luister-spreekvaardigheid is prima, al is de spreekvaardigheid (voor mij) dusdanig lastig dat dit misschien in de beginfase iets meer structuur mag hebben.
Lestijden zijn prima en ook het losse karakter hierin (uitloop) is voor mij geen probleem. Belangrijkste troef zijn natuurlijk de Turkse lekkernijen en de kennis van culturele en culinaire zaken. Kortom, ik heb mij tot nu toe erg vermaakt en hoop dat we ook volgend jaar een vorm vinden om verder te gaan.

Groetjes, Remco

Na wat cursussen Turks te hebben uitgeprobeerd werd het toch echt tijd om me in te schrijven voor een klassikale cursus.  Na anderhalf jaar kan ik zeggen dat ik met jullie hulp mijn ‘talengrens eindelijk heb weten te verleggen’. De opzet van de cursus is kleinschalig, waardoor je rustig kunt zeggen dat deze intensief is. En verder altijd gezellig met mensen die een gezamenlijke passie delen. Als de cursus ten einde komt, heb ik voldoende kennis en handvaten om mij op hoog niveau te kunnen redden. Daarvoor mijn dank.

Gr. Kirsten

Van 2012 tot 2015 heb ik bij Kiziltepe Turkse les gevolgd. Op een hele leuke, persoonlijke en tegelijkertijd professionele manier heb ik in drie jaar heel veel geleerd. In kleine groepjes, meestal 6-8 mensen kon iedereen in z’n eigen tempo Turks leren. Onze groep vond het zo leuk, dat we probeerden Hatice en Sjoerd te overtuigen om een vierde jaar met ons te doen. Vijf sterren voor deze geweldige twee mensen, die voor heel weinig geld mensen op zo’n prachtige manier Turks leren.

Uli

Mijn man en ik moesten heel wat bedenkingen overwinnen voordat wij besloten om Turks te gaan leren. Mijn man, huisarts in ruste en journalist, had menigmaal Turkse families met elkaar horen spreken in zijn wachtkamer (in onze tijd kwamen de kinderen mee om voor pa en ma te vertalen) en hij vond het een moeilijke en haast onmogelijke taal. Wij kochten ergens in 1994 een klein huisje op het strand in Turkije. Al spoedig maakten de dorpelingen contact met ons en hieruit zijn een aantal fijne vriendschappen ontstaan. Na drie jaar sprak ik wat woorden Turks net genoeg om boodschappen te kunnen doen maar verder dan wat aan te wijzen en onbegrijpelijke klanken uit te slaan, althans voor de slager en de kruidenier, kwam ik ook niet. Op een tochtje door Amsterdam zagen wij op de Haarlemmerdijk een bordje in de etalage bij Kiziltepe .. op vier oktober beginnen de Turkse lessen weer … eureka. We gingen, vier jaar op rij, haalden vier diploma’s en hebben in die jaren dierbare vriendschappen opgebouwd in het klaslokaal. Het waren fijne en leerzame uren! De lessen werden zo goed voorbereid en gedoseerd dat wij, twee ouderen in de zeventig, aardig wat van de Turkse taal hebben opgestoken. Dank en hulde aan onze leraren (vooral voor het engelengeduld) : Hatice en Sjoerd..

Mieke en Fred

‘Hier leer je niet alleen Turks, als je tenminste veel oefent en huiswerk maakt, maar leer je ook veel over het prachtige land Turkije. De taal, de literatuur, de muziek, het eten, alles komt aan bod. Hatice en Sjoerd nemen je mee op een culturele reis door de taal en Turkije, en je maakt hier vrienden voor het leven. Absoluut een aanrader’.

Tot gauw, Marion

Met veel plezier volgde ik drie cursussen bij Kiziltepe. Ik voel me er altijd erg thuis. De docenten hebben veel ervaring en geven met enthousiasme les.

Joost

Ik heb drie jaar Turkse les gevolgd bij Kiziltepe en kijk daar heel positief op terug. De lessen grammatica werden op een heel logische en overzichtelijke manier gegeven. Sjoerd kan heel goed de Turkse grammatica overbrengen vanuit een Nederlandstalig perspectief. De conversatielessen werden vanaf dag één in het Turks gegeven, aansluitend op de inhoud en het niveau van de grammaticalessen. Hatice legt de nadruk op echte conversatie en niet op “zinnetjes stampen”. Wat mij vooral bij zal blijven is de positieve sfeer in de groep, zowel met de docenten als met de medecursisten. Teşekkür ederim!

Tom

De cursussen Turks bij Kızıltepe zijn een aanrader! Ik heb nu de basis- en ‘intermediate’ cursus gedaan en ga verder met de gevorderden. Dit komt niet alleen omdat Sjoerd en Hatice de Turkse taal op een begrijpelijke manier kunnen overbrengen, maar ook door de persoonlijke benadering! Leerzaam en gezellig : )

Machteld

“Merhaba Sjoerd en Hatice, nasılsın?” Verder dan dat kwam ik niet, totdat … ik begon met cursussen Turks bij Kızıltepe! Ik heb twee jaar het genoegen gehad om jullie lessen te volgen. In die twee jaar heb ik dankzij jullie enthousiaste en bevlogen inspanningen enorme stappen gemaakt in mijn taalbeheersing. Sjoerd heeft tijdens zijn gedreven, gepassioneerde grammaticalessen de (ingewikkelde) constructies uitgelegd. Hatice heeft tijdens haar vrolijke, enthousiaste spreekvaardigheidslessen mij uitgenodigd zo veel mogelijk Turks te praten en de woordenschat te gebruiken die ook bij Sjoerd in de lessen terugkwam. Dank voor jullie ‘wijze lessen’ en de altijd prettige, vrolijke, gezellige ontvangst en oprechte interesse!!

Tot ziens! Groeten, Jonathan

De cursus geeft een fantastische basis voor het alledaagse Turks. Ik vind het heel fijn te weten waarom bepaalde woorden en zinnen zijn zoals ze gebruikelijk zijn. Zo onthoud ik het beter. Door de combinatie van een specialist op gebied van conversatie (Hatice) en een op gebied van grammatica (Sjoerd) tijdens de basiscursus en de vervolgcursussen ben ik in staat mij ‘veiliger’ te voelen in gesprekken met Turken in binnen- en buitenland. De sfeer tijdens en rondom de cursus is – ondanks het harde werken – heel gezellig en leuk.

Groet! Pieter-Louis

Turks leren bij Kızıltepe is meer dan een taal leren. Het is zeer gastvrij ontvangen worden. Het is genieten van de enorme grammaticale kennis van Sjoerd. Het is je op je gemak voelen als je met Hatice je eerste volle zinnen Turks durft uit te spreken. Het is (Turkse) thee drinken en van alles over Turkije uitwisselen.
En: je leert op een uitstekende manier Turks voor een goede prijs!

Hans

Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met Turkse taalcursussen te volgen. Sinds een jaar ben ik begonnen met de Turkse taalcursus bij Vertaalbureau Kiziltepe. Hier ben ik ingestroomd bij de half-gevorderden. Door de planmatige aanpak en kleine klassen is er veel individuele aandacht en blijft niemand achter tijdens de lessen. Zowel jong als oud zit samen in een klas. Iedereen die graag Turks wil leren, kan ik Kiziltepe aanraden.

Sarah

De twee cursussen Turks, vervolg & gevorderden, georganiseerd door Reis- en Vertaalburo KIZILTEPE, zijn van een zeldzaam didactisch en taalkundig niveau. De leraren, Hatice en Sjoerd zijn uiterst beminnelijk en zorgvuldig en schuwen geen gelegenheid om hun pupillen enthousiast te begeleiden in hun studie van de fascinerende Turkse taal. Alle praktische grammaticale zaken worden helder uitgelegd en het niveau voor conversatie wordt geestig en vanuit de interesse van de groep gestimuleerd. Bovendien komen op aantrekkelijke wijze facetten van de rijke Turkse cultuur, tradities en alledaagsheden aan bod. Een dankbare leergang voor wie serieus en gedisciplineerd deze mooie taal wil leren begrijpen en spreken!
Met minder kan ik mijn waardering niet onder woorden brengen!

Jan

Na een moeizaam jaar op een Turkse les elders in Amsterdam, zocht ik een betere mogelijkheid om Turks te leren. En zo kwam ik bij Kızıltepe terecht. Een verademing. Zo kon het dus ook. Een kleine groep cursisten, een ontspannen sfeer, persoonlijke aandacht. En vooral gedreven en enthousiaste docenten. Een Nederlandse voor de grammatica en een Turkse voor de conversatie. Drie jaar ben ik met plezier naar de lessen gegaan. En heb ik er veel geleerd. Ik denk dan ook met genoegen terug aan de goede jaren bij Kızıltepe, en aan de docenten en mede-cursisten met wie ik zoveel prettige ‘Turkse’ uren heb beleefd.

Kees

Kızıltepe op de Haarlemmerdijk is een fenomeen. Ahmet, Hatice en Sjoerd zijn de vriendelijkste en hartelijkste mensen die ik ken. In 1996 boekte ik er mijn eerste vliegreis naar Istanboel, sindsdien wip ik er geregeld even binnen, altijd gezellig. Dat ze taalcursussen aanbieden kwam goed uit, want ik had een Turkse vriendin. En de cursus die ik elders volgde, vond ik te schools, te klassikaal. Niets hiervan bij Kızıltepe. Turks leren is hier net zo pittig als waar dan ook, maar de sfeer is gemoedelijk, persoonlijk, huiselijk zelfs – en daardoor enorm stimulerend. Wat ook helpt is de enorme kennis van de docenten, van de taal én van het land. Ahmet, Hatice en Sjoerd zitten alle drie boordevol vermakelijke anekdotes die een hoop vertellen over de Turkse aard en de (on)logica achter de taal. Je begrijpt daardoor meer, en onthoudt makkelijker. Wie serieus Turks wil leren, mét plezier, moet hier zijn.

Arjan